Huvudinnehåll

Mer varierat brukande av jordbruksmarken ökar ekosystemtjänster och upprätthåller skördarna

Uppdaterad

Publicerad

Mer variation på åkrarna och i odlingslandskapet – diversifiering – gynnar i de flesta fall ekosystemtjänster och biologisk mångfald utan att äventyra skörden. Det visar en internationell studie som letts av forskare från SLU. Forskarna har analyserat nära 42000 jämförelser av olika odlingssystem och brukningsåtgärder. Diversifieringen kan ske både ovan och under jord till exempel genom att man odlar fler grödor i växtföljden, sår blomremsor, minskar jordbearbetningen, tillsätter stallgödsel och skapar och restaurerar artrika livsmiljöer i landskapet.

Diversifiering har förts fram som en väg mot ett mer hållbart jordbruk med mindre påverkan på miljö och klimat. Mer biologisk mångfald kan vara bra för både skörden och ekosystemtjänster som pollinering, naturliga reglering av skadegörare, näringsomsättning, vattenkvalitet och kolinlagring som motverkar klimatpåverkan. Många forskare har undersökt dessa samband, men kunskapen har hittills inte sammanställts. Dessutom har fokus ofta varit på diversifiering av grödor och växter. I den aktuella studien lyfter forskarna också fram diversifiering av markorganismer som kan betyda mycket för flera ekosystemtjänster.

– Vi ville se om diversifiering gynnar både produktion och ekosystemtjänster. Trenden i värden är att odlingssystemen blir allt enklare. Ofta odlas samma gröda på stora fält i enahanda landskap. Vår studie visar att diversifiering verkligen har potential att motverka den negativa påverkan på miljön, och även på själva skörden, som vi ser att förenklade system har, säger Giovanni Tamburini, tidigare postdoktor vid SLU och den som ledde studien.

Läs mer på SLUs webbplats Länk till annan webbplats.