Klimatförändringarna gör det svårare att bevara fornlämningar, byggnader och landskap
Förändringarna i klimatet ökar riskerna för kulturarvet genom översvämningar, stormar och bränder. Den ökande temperaturen och luftfuktigheten förvärrar problem med fukt och röta och sliter hårdare på kulturhistoriska byggnader. För att motverka detta krävs både krafttag och större medvetenhet i förvaltning, beredskaps- och krishantering bland förvaltare och på myndigheter, kommuner och länsstyrelser, konstaterar Riksantikvarieämbetet i en ny rapport.
I rapporten har Riksantikvarieämbetet sammanställt vilka följder som klimatförändringarnas effekter kan komma att innebära för möjligheterna att bevara, använda och utveckla fornlämningar, byggnader, bebyggelsemiljöer och landskap. Och vilka utmaningar de innebär för dem som förvaltar miljöerna och de insatser staten gör för att stödja förvaltningen.
Som underlag har fyra regionala fallstudier gjorts i landet. En bred målgrupp bestående av bland andra ideella föreningar, fastighetsägare och andra förvaltare, samt forskare och tjänstemän inom samhällsbyggnad, beredskap och räddningstjänst har intervjuats. Utifrån deras erfarenheter av arbetet med extremväderhändelser och annan klimatpåverkan på kulturmiljöer kan flera slutsatser dras på en övergripande, nationell nivå.
Läs mer på Riksantikvarieämbetets webbplats Länk till annan webbplats.