Huvudinnehåll

Var tredje kommun rustar inte för översvämning

Uppdaterad

Publicerad

Skyfall, stormar och översvämningar väntas bli vanligare och kraftigare i Sverige i och med klimatförändringarna. Trots det har var tredje kommun inte kartlagt sårbara områden eller tagit fram planer för översvämningar.

Skånska kustsamhällen drabbades av översvämningar när havsnivån steg kraftigt under ovädret Babet i höstas. I Åre rasade vägar och broar när ovädret Hans i augusti fick Susabäcken att svämma över. Och 2021 drabbades Gävle av ett "tusenårsregn" där försäkringsbolagen och kommunen fortfarande inte är överens om vem som ska betala miljardnotan.

Det är bara några exempel. Trots det visar en undersökning från Svenskt vatten att 30 procent av de svenska kommunerna inte har kartlagt sårbara områden vad gäller risk för översvämningar eller tagit fram någon handlingsplan för ett sådant scenario.

– Det är ett problem redan nu men det kommer att bli ännu större i framtiden. Eftersom kommunerna har planmonopol är det också deras ansvar, säger Ulf Thysell, Svenskt vattens strateg inom klimatanpassning.

Ta del av inslaget på TV4s webbplats Länk till annan webbplats.