Huvudinnehåll

Klimatförändringar dubblar risken för kraftiga översvämningar

Uppdaterad

Publicerad

Skyfallen över Centraleuropa har krävt över 20 människors liv och orsakat skador för miljarder kronor. Människors utsläpp av växthusgaser har dubblat risken för kraftiga översvämningar och bidragit till allt intensivare skyfall. Det slår forskare fast i en ny studie.

Två badkar regnvatten per kvadratmeter. Så mycket nederbörd kom över de delar av Centraleuropa som blev värst drabbade av regnovädret Boris.

Nu har klimatforskare i det internationella samarbetet World Weather Attribution kommit fram till att klimatförändringar gjort regnoväder som Boris dubbelt så troligt. Det kom också mellan 7 och 20 procent mer regn, än vad det hade gjort om den globala uppvärmningen inte hade funnits, enligt studien.

– De här översvämningarna belyser de förödande resultaten av den globala uppvärmning som orsakats av fossila bränslen, säger Joyce Kimutai på Imperial College i London och en av forskarna bakom studien.

Översvämningarna orsakade massiva skador på bostäder, byggnader och infrastruktur. Politiker behöver prioritera klimatanpassningen av samhällen för att vara bättre rustade för skyfall och översvämningarna, det är en av slutsatserna i forskarnas rapport.

Läs hela nyheten på SVT Nyheters webbplats Länk till annan webbplats.