Huvudinnehåll

Förändrad nederbörd

Uppdaterad

Publicerad

Klimatförändringen leder till att nederbörden i Sverige ökar generellt och som mest i norr. Men variationerna är stora över landet och mellan årstiderna. Klimatberäkningarna pekar även på att den extrema nederbörden kommer att öka.

Nederbörd är ett meteorologiskt samlingsnamn för flytande eller fasta vattenpartiklar som faller genom atmosfären, exempelvis regn eller snö.

Vattnet på jorden befinner sig i ett ständigt kretslopp. Från haven, sjöarna och marken avdunstar vatten och det bildas vattenånga. När den kommer upp i atmosfären kondenserar vattenångan och det bildas moln och nederbörd. Den nederbörd som faller över land fortsätter via marken och grundvattnet till sjöar och vattendrag på sin väg mot havet igen.

Film om skyfall - exempel från Karlstad

Nederbörden har avgörande betydelse för hela vårt samhälle. Jordbruk, dricksvatten och fysisk planering är bara några exempel. Kraftig nederbörd kan ge negativa konsekvenser som översvämmade gator och vägar, kollapsande tak och förstörda skördar.

Snö i riklig mängd kan skapa stora problem i trafiken och orsaka skador på byggnader, ledningar och träd. Problemen brukar förvärras i samband med kraftig vind och om snön är blöt och tung.

Mängden vatten som binds i snötäcket under vintern och sedan smälter under våren påverkar avrinningen i våra vattendrag under olika årstider. Mest påtagligt är detta vissa år när ett omfattande snötäcke hastigt smälter och skapar en besvärlig vårflod.

Ett snötäcke kan också innebära möjligheter till rekreation i form av exempelvis skidåkning. Julen är kanske den tid på året när förväntan på snö är allra störst. Ett tjockt och varaktigt snötäcke kan även skapa möjligheter till transporter i väglöst land.

Nederbörden varierar över landet

Vissa delar av Sverige får mer nederbörd än andra. De västra fjälltrakterna får normalt de största mängderna. Andra områden med stor nederbörd är västsidan av Sydsvenska höglandet och ett område några mil innanför Norrlandskusten.

Mellan de två senaste normalperioderna (1961-1990 respektive 1991-2020) har nederbörden i Sverige ökat för hela året, med störst ökning under sommaren och därnäst under vintern. Under hösten och delvis även våren har det varit både en svag ökning och en svag minskning, beroende på vilken del av landet som studeras.

Hur kommer nederbörden förändras?

Hur stor förändringen kommer att bli i framtiden blir beror på utsläppen av växthusgaser världen över, och hur snabbt utsläppen kan minskas. Med hjälp av klimatscenarier kan olika typer av utvecklingar studeras.

I första hand pekar klimatscenarierna på ett framtida klimat med mer nederbörd i hela Sverige och framför allt i norr. För Götaland förväntas däremot ingen eller bara en svag ökning av sommarnederbörden i vissa klimatscenarier.

Klimatscenarierna pekar också på kraftigare nederbördsextremer, både på korta tidsskalor i form av skyfall och i samband med lågtryckssituationer med mycket nederbörd över längre perioder.

Snöförhållandena beror både på vinternederbörden och på temperaturen. Med stigande temperatur blir snösäsongen därför kortare och det maximala snötäcket i allmänhet mindre tjockt, trots ökad vinternederbörd.

Snötäckets varaktighet

I dalgångar i de nordligaste fjälltrakterna bildas normalt det första snötäcket i början av oktober. På högfjället sker detta redan i september. Närmast hav och större sjöar är temperaturen förhållandevis hög under hösten och förvintern, varför kusttrakterna som regel är snöfattiga i början av vintern. Vid Skånes sydkust bildas snötäcke i medeltal först en bit in i december eller ännu senare.

Det kan ibland dröja betydligt längre än så innan ett mer varaktigt snötäcke bildas, särskilt i landets södra delar. Söder om en linje från mellersta Värmland, genom södra Dalarna till mellersta Gästrikland kan man inte heller räkna med att snötäcket alltid ligger kvar vintern igenom.

Snötäckets varaktighet har minskat mer än maximala snödjupet

Mellan de två normalperioderna 1991-2020 och 1961-1990 har antalet dygn med snötäcke minskat med drygt 20 dygn i Götaland och Svealand, med cirka 15 dygn i södra Norrland och knappt 5 dygn i norra Norrland. Förändringarna är signifikanta utom för norra Norrland.

När det gäller vinterns största snödjup är tendens inte lika tydlig, även om det för Svealands och Götalands del har skett en viss minskning av det maximala snödjupet efter omkring år 1990.

Ett stort maximalt snötäcke behöver inte nödvändigtvis innebära en lång snösäsong. Några dagars intensivt och kraftigt snöande kan snabbt bygga upp snödjupet till höga nivåer, medan en efterföljande period med blidväder kan göra att snötäcket snabbt krymper.

Den svenska vintern har fått en allt kortare snösäsong till följd av ett varmare klimat – framför allt i södra Sverige.

Relaterade länkar till andra webbplatser

Relaterade verktyg och tjänster på andra webbplatser

  • Handbok i kommunal krisberedskap, Översvämningar (MSB) Länk till annan webbplats.

    Handbok i kommunal krisberedskap är framtaget för att vara ett stöd i kommunernas arbete med risk- och sårbarhetsanalys. Detta kapitel handlar om översvämningar. Beroende på omfattning och var översvämningen inträffar kan den medf...
    Illustration av en översvämmad byggnad.
  • Händelsescenario skyfall (MSB)

    Ett verktyg för kommuner, länsstyrelser och andra organisationer. Exempelvis kan scenariot användas för att inkludera
    klimatförändringar som en aspekt i risk- och sårbarhetsarbetet eller till övningar av klimatrelaterade risker, e...
    Stora mängder regn piskar marken.
  • Klimatindikator - extrem nederbörd (SMHI) Länk till annan webbplats.

    Om stora mängder nederbörd faller under kort tid kan det bland annat orsaka översvämningar, trafikstörningar och jordskred. När det gäller indikatorerna Maximal dygnsnederbörd och Absolut största dygnsnederbörd kan man se en ökand...
    Diagram som visar maximal dygnsnederbörd över tid.
  • Klimatindikator - nederbörd (SMHI) Länk till annan webbplats.

    Idag har SMHI över 600 stationer utspridda över landet som mäter nederbörd, det vill säga hur mycket det regnar, snöar eller haglar. Från mitten av 1970-talet kan man se att nederbörden har ökat – och den förväntas öka även framöv...
    Diagram som visar mängden nederbörd över tid.
  • Klimatindikator - snö (SMHI) Länk till annan webbplats.

    Det går att betrakta förändringar i snötäcket på olika sätt, till exempel vinterns största snödjup och snötäckets varaktighet. När det gäller vinterns största snödjup är det svårt att se en tydlig förändring över tid. För norra No...
    Diagram som visar maximalt snödjup över tid.
  • Klimatscenariotjänst (SMHI) Länk till annan webbplats.

    Klimatscenarierna presenteras på kartor, i diagram och som nedladdningsbara data. Genom att klicka sig fram kan man välja geografiskt område, scenario, årstid och klimatvariabel. Förklarande information om resultaten och hur de ar...
  • Potentiellt förorenade områden (Länsstyrelsen) Länk till annan webbplats.

    Kartlager utifrån länsstyrelsernas register över förorenade områden, både potentiella och konstaterade. Ett förorenat område kan bestå av mark, grundvatten, ytvatten, sediment och byggnader.
    Provtagning med provrör i vattendrag.
  • SCID regionala klimatscenarier (SMHI) Länk till annan webbplats.

    Högupplösta data för meteorologi och hydrologi i nutida och framtida klimat. Databasen SCID innehåller nedskalad information från regionala klimatscenarier.
  • SMHIs Öppna data (SMHI) Länk till annan webbplats.

    I SMHIs tjänster för öppna data kan du hämta meteorologiska, hydrologiska och oceanografiska data. Här finns data från senaste timmen till längre tillbaka i tiden. Välj parameter (till exempel lufttemperatur eller havstemperatur),...
  • Snöindikatorer (SMHI) Länk till annan webbplats.

    Klimatserier för meteorologi med utökade snöindikatorer. Framtaget av SMHI 2021 för länsstyrelserna i de sju nordliga länen i Sverige. Du finner analyserna i webbGIS under ”Analyser/Miljö, hälsa och säkerhet, LST SMHI Klimatserier...

Relaterade exempel

  • Så klimatanpassades en park i Malmö

    Malmö drabbades år 2014 av extrem nederbörd som innebar stora skador och ekonomiska förluster, händelser som förväntas inträffa oftare i ändrat klimat. Malmö stad jobbar numera aktivt med klimatfrågorna i både planering och genomf...
    Hyllievångsparken i Malmö. Platsen sedd från söder, med soltrappa och dagvattenstråk i förgrunden.
  • Våtmark, översvämningsskydd och rekreation kombineras i Getinge

    Getinge i Halmstads kommun har upprepade gånger drabbats av översvämningar i Suseån. För att skydda samhället, bevara naturvärden och höja livskvalitén hos invånarna har kommunen byggt skyddsvallar och ett kombinerat våtmarks- och...
    Våtmark som samlar vatten.
  • Skyfallsväg i Karlstad

    När en gata i Karlstad skulle förnyas tog kommunen tillfället i akt att klimatanpassa en del av gatan mot översvämningar, genom att bygga om den till en så kallad skyfallsväg. Den v-formade skyfallsvägen leder bort vatten vid skyf...
    Karta över område i Karlstad där en skyfallsväg är markerad.
  • Skyddsvall mot översvämning - kostnad och nytta

    Arbetet med att säkra Arvika för framtida översvämningar med en skyddsvall startade som en respons på översvämningen år 2000, vars direkta samhällsekonomiska kostnader beräknades till drygt 300 miljoner kronor. Översvämningsskydde...
    Översvämningsskydd i Arvika
  • Högflödesrening på Västra strandens reningsverk, Halmstad

    Kraftiga regn och översvämningar leder till stor påfrestning på reningsverken. Stora inkommande flöden i reningsverken bidrar till att avloppsvattnet inte hinner renas och åker direkt ut i sjöar och vattendrag. Vid höga inkommande...
    Flygbild över Västra strandens avloppsreningsverk, Nissans mynning och Laholmsbukten.
  • Öppen dagvattenhantering i Malmöstadsdelen Augustenborg

    I Augustenborg infördes ett öppet dagvattensystem i slutet på 90-talet som åtgärd mot regelbundna källaröversvämningar. Efter införandet har det inte blivit några översvämningar trots kraftiga regn. Åtgärderna var en del av ett om...
    Dagvattendamm på en grönyta i Malmöstadsdelen Augustenborg.

Relaterade nyheter

  • Så hanterar Järfälla skyfall och översvämningar

    Kraftiga skyfall och översvämningar blir allt vanligare både i Sverige och omvärlden. I Järfälla kommun arbetar man aktivt med att anpassa bostadsområden för att hitta hållbara sätt att hantera stora mängder vatten på.
  • Ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”

    Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger ut en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Broschyren skickas ut till samtliga hushåll med start 18 november men redan nu finns den digitala versionen att ...
  • Ny regional handlingsplan för klimatanpassning i Stockholms län

    Klimatförändringarna märks av i allt högre utsträckning. För att samhället ska fungera även i ett förändrat klimat behöver vi stärka vår förmåga att hantera klimatförändringarnas effekter och därmed också skydda vår miljö, egendom...