Huvudinnehåll

Forskning och utbildning

Uppdaterad

Publicerad

Forskning och utbildning som rör klimatanpassning finns både i Sverige, inom EU och internationellt. Här finns ett antal länkar till forsknings- och utbildningsmiljöer med inriktning mot klimatanpassning.

Forskning och utbildning - klimatanpassning

  • Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning (SLU)

    Vid SLU bedrivs forskning med relevans för klimatanpassning både i Sverige och internationellt, bland annat vid Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, samt vid Institutionen för stad och land, där särskilt inom ämnesområdet landsbygdsutveckling.
  • Avdelningen för landsbygdsutveckling (SLU)

    Avdelningen för landsbygdsutveckling bedriver forskning, undervisning och samverkan kring frågor om utveckling och hållbarhet på landsbygder över hela världen. Landsbygder världen över genomgår snabba omvandlingar orsakade av bland annat social och ekonomisk politik, globaliseringsprocesser och miljö- och klimatförändringar.
  • Stockholm Resilience Centre

    Stockholm Resilience Centre bedriver tvärvetenskaplig forskning och utbildning inom resiliens, komplexa adaptiva system, omställning, planetära gränser, social-ekologiska system och flera andra hållbarhetsfält, på alla geografiska skalor från lokalt till globalt.
  • Stockholm Environment Institute

    Stockholm Environment Institute, SEI är ett internationellt forskningsinstitut med huvudkontor i Stockholm. Vid SEI bedrivs forskning om miljö- och utvecklingsfrågor. Ett av SEIs forskningsområden är klimatanpassning och på senare tid har transnationella klimatrisker fått allt större fokus vid institutet.
  • RISE Research Institutes of Sweden

    RISE Research Institutes of Sweden är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle. Från samlingssidan för klimatanpassning kan man klicka sig vidare för att läsa om hur RISE arbetar med klimatanpassat samhällsbyggande och om olika klimatanpassningsprojekt som pågår.
  • LUCSUS (Lunds universitet)

    Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSUS) är ett ledande tvärvetenskapligt centrum för hållbarhetsstudier vid Lunds universitet. Vid LUCSUS bedrivs utbildning, forskning och samarbete i frågor som rör hållbar utveckling.
  • Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (KTH)

    Vid Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED) bedrivs forskning om bland annat robusta beslut för att hantera klimatrisker.
  • Institutionen för Filosofi och Historia (KTH)

    Vid Institutionen för Filosofi och Historia och dess avdelning för filosofi utforskas bland annat etisk klimatanpassning och robust beslutsfattande inom klimatanpassning.
  • Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (KTH)

    På KTH bedrivs bred hållbarhetsforskning och utbildning inom arkitektur, samhällsplanering, stadsbyggnad, infrastruktur och miljö, framför allt vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE).
  • IVL Svenska Miljöinstitutet

    IVL Svenska Miljöinstitutet bedriver forskning inom hela miljö- och hållbarhetsområdet. Under våren 2023 genomförde IVL tillsammans med Svensk Försäkring för sjätte gången en enkätundersökning för att kartlägga hur Sveriges kommuner arbetar med klimatanpassning.
  • Institutionen för epidemiologi och global hälsa (Umeå Universitet)

    Vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa, Umeå Universitet, bedrivs forskning om kopplingen mellan klimatförändringar och hälsa.
  • Bygg- & Miljöteknologi (Lunds tekniska högskola)

    Vid Institutionen för Bygg- & Miljöteknologi, Lunds tekniska högskola, bedrivs forskning och utbildning kring byggande. På institutionen bedriver avdelningen för Teknisk Vattenresurslära, TVRL, forskning bland annat om kustprocesser och kustplanering, klimatförändringens påverkan på kustnära översvämning och erosion samt relaterade klimatanpassningsåtgärder.
  • BECC (Lunds och Göteborgs universitet)

    BECC, Biodiversitet och ekosystemtjänster i ett föränderligt klimat, är en strategisk forskningsmiljö där Lunds och Göteborgs universitet samarbetar. Visionen är att skapa ett ledande tvärvetenskapligt forskningsprogram om relationerna mellan klimat, ekosystemtjänster och biologisk mångfald.
  • Centrum för miljö- och klimatforskning (Lunds universitet)

    Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC) är en centrumbildning som är placerad vid naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet. CECs huvudfokus är forskning, utbildning och kommunikation i miljövetenskap samt miljö- och klimatforskning. Vid centret bedrivs en masterutbildning i tillämpad klimatstrategi, den enda i sitt slag i Sverige.
  • Centrum för klimatpolitisk forskning (Linköpings universitet)

    Centrum för klimatpolitisk forskning, CSPR vid Tema Miljöförändring (TEMAM), Linköpings universitet, är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö som sätter klimatfrågan i sitt sammanhang tillsammans med andra åtgärder för hållbar utveckling, som minskad miljöpåverkan och hushållning med naturresurser. Klimatanpassningsperspektivet berörs vid olika terminskurser som ges vid kandidatprogrammet för miljövetenskap på TEMAM.
  • Centrum för klimat och säkerhet (Karlstads universitet)

    Centrum för klimat och säkerhet är ett nationellt kunskapscentrum vid Karlstads universitet finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Vid sidan av renodlad forskning bedriver centrumet utbildning riktad bland annat till yngre målgrupper vid skolor. Man medverkar även i universitetskurser och program i ämnet riskhantering, som erbjuds från grundläggande till avancerad nivå. Flera av kurserna ingår i masterprogrammet Riskhantering i samhället . Centrumet har även tagit fram pedagogiskt material i form av interaktiva spel och rollspel med bäring på klimatanpassningsfrågor och riskhantering.
  • Climate-Adapt: Research Projects

    EU har på sin engelskspråkiga klimatanpassningsportal, CLIMATE-ADAPT, sammanställt forskningsprojekt inom klimatanpassning.

Relaterade nyheter

  • Lundaforskare om klimattoppmötet

    När världens ledare samlas till klimattoppmöte i Azerbajdzjan den 11 november är det mot bakgrund av flera nya, dystra värmerekord. Så vad kan vi förvänta oss av COP29?
  • Jordbruksstöd i skogsbygder kan förbättras

    Jordbrukspolitiken för skogsbygder skulle kunna förbättras, enligt en ny studie från Lunds universitet och SLU. En omfördelning av pengar mellan olika jordbruksstöd skulle kunna ge mer sammanhängande stöd där målen bättre uppfylls...
  • Träden flyttar till kallare områden

    Många trädarter i Europa och Nordamerika söker sig nu till kallare och blötare trakter. Den förändrade utbredningen – som kopplas till den globala uppvärmningen – riskerar att skapa problem för återplantering och kolinlagring.