Spridning av föroreningar
Ett förändrat klimat med stigande havsnivåer, förändrade nederbördsmönster och en högre medeltemperatur kan medföra att rörligheten hos föroreningar ökar.
Föroreningar kan bestå av kemikalier, partiklar eller biologiska ämnen. De kan finnas i luften, vattnet eller marken och påverka både hälsa och ekosystem.
Förorenade områden är större eller mindre mark- eller vattenområden som innehåller hälso- och miljöfarliga ämnen.
Hur påverkas vi?
Högre och mer varierande grundvattennivåer innebär att de flesta ämnen – även giftiga ämnen – i större utsträckning följer med vattnets flöde och därmed får en ökad spridning.
När havet stiger kan förorenade områden längs kusterna komma att översvämmas eller utsättas för erosion. Ändrade vattenförhållanden i marken kan ge en ökad fara för ras, skred och slamströmmar med förflyttning av jord från förorenade områden. Föroreningar kan därmed spridas över större områden.
Högre vattenflöden
Högre vattenflöden medför att större mängder lösta och partikelbundna föroreningar tränger ner i marken och transporteras via dagvattenledningar, ytvatten eller grundvatten ut i vattendrag, sjöar och hav. Högre vattenflöden kan också innebära att gamla och nyare industriområden och reningsverk översvämmas. Detta leder till ”föroreningsstötar” som kan ge effekter på människor och växt- och djurliv. Även områden där nederbördsmängderna förväntas minska och grundvattennivåer och flöden blir lägre kan påverkas genom förändringar i markens kemiska egenskaper.
Högre medeltemperaturer tenderar också att öka föroreningars rörlighet, bland annat genom att perioderna med tjäle i marken blir kortare.
Relaterade länkar till andra webbplatser
-
Effekter på föroreningar i mark och vatten av ett förändrat klimat (SGU)
Länk till annan webbplats.
-
Faror i livsmedel (Livsmedelsverket)
Länk till annan webbplats.
-
SGIs handlingsplan för klimatanpassning: Klimat- och sårbarhetsanalys (SGI)
Länk till annan webbplats.
-
Vattenlevande djur i ett förändrat klimat (SVA)
Länk till annan webbplats.
-
Växtskyddsmedel (Kemikalieinspektionen)
Länk till annan webbplats.
Relaterade verktyg och tjänster på andra webbplatser
-
Datavärdskap luft (SMHI)
På SMHIs webbplats kan du hitta och ladda ner alla data om luftkvalitet i Sverige som årligen rapporteras in till datavärdskapet av Sveriges kommuner och luftvårdsförbund samt från den regionala och nationella miljöövervakningen.Länk till annan webbplats.
-
EBH-kartan (Länsstyrelsen)
Databas över platser i länet som kan vara förorenade till följd av pågående eller tidigare miljöfarliga verksamheter.Länk till annan webbplats.
-
Handbok om cyanotoxiner i dricksvatten (Livsmedelsverket)
Handboken informerar om hur algblomningar uppstår, vilka cyanotoxiner som finns, åtgärdsgränser för cyanotoxiner i dricksvatten, i vilken utsträckning de olika dricksvattenberedningsstegen avskiljer eller inaktiverar cyanotoxiner ...Länk till annan webbplats.
-
Maringeologiska kartvisare (SGU)
Olika kartvisare som ger information om Sveriges marina geologi, miljöövervakningsdata, hur Sveriges havsområden belastas av metaller, näringsämnen och organiska miljögifter.Länk till annan webbplats.
-
Nationella emissionsdatabasen (SMHI)
Den nationella emissionsdatabasen samlar Sveriges nationella territoriella utsläpp av klimatgaser och luftföroreningar fördelade till läns- och kommunnivå. Uppgifterna i databasen utgår från Sveriges officiella utsläppsstatistik.Länk till annan webbplats.
-
Potentiellt förorenade områden (Länsstyrelsen)
Kartlager utifrån länsstyrelsernas register över förorenade områden, både potentiella och konstaterade. Ett förorenat område kan bestå av mark, grundvatten, ytvatten, sediment och byggnader.Länk till annan webbplats.
-
Räddningstjänsttillämpningar för georelaterade naturolyckor (SGI)
Webb-baserade applikationer vid överhängande fara för ras, skred, slamströmmar och kemspill i känslig mark.Länk till annan webbplats.
-
SCID regionala klimatscenarier (SMHI)
Högupplösta data för meteorologi och hydrologi i nutida och framtida klimat. Databasen SCID innehåller nedskalad information från regionala klimatscenarier.Länk till annan webbplats.
Relaterade exempel
Relaterade nyheter
-
Våtmarkslandskap kan ge större miljövinster
Våtmarker kan fånga upp näringsämnen, buffra vattenflöden, minska utsläpp av växthusgaser och gynna den biologiska mångfalden. Men det finns utmaningar när en enskild våtmark anläggs för flera olika syften - och ibland motverkar s... -
Värmeböljor största klimathotet mot människors hälsa
Klimatförändringen har flera negativa konsekvenser för människors hälsa. I Sverige utgör effekterna av värmeböljor det största hotet. Det visar Folkhälsomyndighetens risk- och sårbarhetsanalys, där totalt 14 olika hälsorisker bedö... -
Nationella Expertrådet för klimatanpassning bjuder in till deltagande i arbetet med en nationell klimat- och sårbarhetsanalys
Regeringen har gett det Nationella expertrådet för klimatanpassning uppdraget att ta fram en nationell klimat- och sårbarhetsanalys (NKSA). Rådet söker nu personer med sakkunskap kopplat till klimatförändringens effekter och klima...