Allmänhet
Klimatanpassning innebär att rusta samhället och olika verksamheter för de nya utmaningar som en ökad uppvärmning innebär. Många olika aktörer arbetar med klimatanpassning, till exempel kommuner, myndigheter och företag. Här ger vi tips på sådant som du som privatperson kan tänka på.
Hur påverkas jag?
Ökade utsläpp av växthusgaser leder till att det blir varmare, torrare och blötare. Sommartid är risken för skadliga värmeböljor och torka större samtidigt som risken för översvämningar av kraftiga skyfall ökar. Vintertid ser vi ett minskat snötäcke. Det nya klimatet ökar risken för längre strömavbrott, problem med vattenförsörjningen, risken för översvämningar på fastigheter, och påverkan på hälsan under värmeböljor.
Anpassning till ett förändrat klimat
Förbered dig
Flera typer av extrema väderhändelser blir sannolikt vanligare i ett förändrat klimat. Det kan exempelvis leda till större risk för långa strömavbrott eller störningar i dricksvattenförsörjningen. Då är det bra om man kan klara sig utan samhällets stöd i några dygn. Bra förberedelser gör att du klarar en besvärlig situation bättre. Viktigast är att tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation – till exempel mobiltelefon och radio.
Information från myndigheter vid rådande krissituationer finns samlad på Krisinformation.se.
Hälsa
Det är också viktigt att tänka på hur hälsan påverkas hos dig och dina nära. Vad är ni känsliga för och vilka mediciner kan ni behöva hemma om ni ska klara er några dagar utan omvärldens hjälp?
Under värmeböljor dör fler människor som är i så kallade riskgrupper, till exempel äldre. Om du eller en närstående är i riskgrupp för att påverkas kraftigt av värmeböljor kan du i förväg ta reda på vad du ska tänka på. Det finns många enkla tips att ta till.
Det kan vara bra att veta att klimatet också påverkar pollensäsongen, mögel och kvalster vilket kan leda till besvär om du är allergisk. Exempelvis kan pollensäsongen bli längre och mer intensiv och läkemedel kan då behövas en längre tid.
Utveckla ditt hem
Det finns flera sätt att se till att ditt hem står emot väderrelaterade händelser bättre. Om du äger en fastighet finns en rad tips för underhåll och inför nya investeringar. Äger du inte själv ditt hus kan du påverka hyresvärden eller bostadsrättsföreningen att ta steg mot anpassning. Exempel på detta är att se över hantering av dagvatten eller stänga ute värme med hjälp av markiser eller genom att behålla eller skapa skuggplatser runtomkring bostaden.
För fastighetsägare (Klimatanpassning.se)
Var med och påverka
För att öka anpassningen av samhället kan du vara med och påverka på många plan. Som enskild person är det viktigt att engagera sig för goda lösningar där man bor – exempelvis via föreningar eller genom att diskutera med sin kommun eller sina politiker. Många kommuner har på sin hemsida tips på hur du kan engagera dig.
Relaterade länkar till andra webbplatser
-
El-, gas- eller fjärrvärmeavbrott (Energimyndigheten)
Länk till annan webbplats.
-
Gräs- och skogsbrand (Krisinformation)
Länk till annan webbplats.
-
Hur behöver vi anpassa våra fastigheter till ett förändrat klimat?
(Fastighetsägarna)Länk till annan webbplats.
-
Hälsokonsekvenser av klimatförändring i Sverige (Folkhälsomyndigheten)
Länk till annan webbplats.
-
Råd till privatpersoner (MSB)
Länk till annan webbplats.
-
Råd vid mycket varmt väder (1177)
Länk till annan webbplats.
-
Råd vid värmeböljor – Till dig, dina vänner och anhöriga (Folkhälsomyndigheten)
Länk till annan webbplats.
-
Sveriges miljömål (Naturvårdsverket)
Länk till annan webbplats.
-
Villaförsäkringar (Konsumenternas)
Länk till annan webbplats.
Relaterade verktyg och tjänster på andra webbplatser
-
Brandrisk skog och mark (SMHI och MSB)
Ett informationssystem om brandrisk i skog och mark drivs av SMHI på uppdrag av MSB. Informationssystemet är riktat till kommunala verksamheter och länsstyrelser och tillhandahåller brandriskprognoser året runt.Länk till annan webbplats.
-
Brandrisk Ute (MSB)
Brandrisk Ute är en app från MSB som riktar sig till privatpersoner. Under främst vår och sommar hjälper appen dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark och om det råder eldningsförbud där du befinner dig.Länk till annan webbplats.
-
Förbered dig för kris (MSB)
Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. Elen kan exempelvis slås ut av it-attacker, översvämningar, skogsbränder och militära konflikter. På sin webbplats har MSB samlat tips på hur du som p...Länk till annan webbplats.
-
Klimatanpassningsspelet (SMHI)
Klimatanpassningsspelet ger ökad förståelse för vad ett varmare klimat innebär och hur man kan möta de nya utmaningarna. Spelet passar för användning inom undervisning kring hållbar utveckling, klimat och samhällsplanering. Spelet...Länk till annan webbplats.
-
Medicin för en månad hemma (Socialstyrelsen)
Får du receptbelagd medicin eller förbrukningsartiklar är det bra att ha så att det räcker för en månad. Om du är förberedd klarar du dig och din hälsa bättre vid en besvärlig situation, oavsett vad orsaken är. På Socialstyrelsens...Länk till annan webbplats.
Relaterade exempel
-
Klimatvisningar i Geodomen
I den mobila Geodomen hålls klimatvisningar som ger möjlighet för besökarna att interagera med en klimatexpert från SMHI. Visningarna syftar till att öka engagemanget och höja kunskapen om klimatförändringarnas orsaker och dess ef...
Relaterade nyheter
-
Så hanterar Järfälla skyfall och översvämningar
Kraftiga skyfall och översvämningar blir allt vanligare både i Sverige och omvärlden. I Järfälla kommun arbetar man aktivt med att anpassa bostadsområden för att hitta hållbara sätt att hantera stora mängder vatten på. -
Piteå är Sveriges bästa plats att bo på när klimatet förändras
Piteå är Sveriges bästa kommun att bo i när värmeböljor, torka, översvämningar och risk för skred ökar på grund av klimatförändringar. -
Ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger ut en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Broschyren skickas ut till samtliga hushåll med start 18 november men redan nu finns den digitala versionen att ...