Värmebölja
Värmeböljor blir allt vanligare i Sverige i och med klimatförändringarna. Detta påverkar hela samhället, allt från människor, djur och naturens liv och hälsa till viktiga samhällsfunktioner så som vår elförsörjning.
Värmebölja används vanligen som ett begrepp för en längre period med höga dagstemperaturer. Vad som kan betraktas som höga dagstemperaturer varierar stort mellan olika länder och klimat. Det finns heller ingen allmänt vedertagen internationell definition av värmebölja. Även i Sverige förekommer flera olika definitioner och begrepp. Enligt SMHIs definition är en värmebölja en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur är minst 25°C minst fem dagar i sträck.
Film om värmebölja - ett exempel från Kristianstad
Hur påverkas vi?
Värmeböljor blir vanligare och kraftigare i ett förändrat klimat. SMHI har beräknat att extremt varma tillfällen som hittills inträffat vart tjugonde år i genomsnitt, kan inträffa vart tredje till femte år i slutet av århundradet. Temperaturer på 40°C kan bli aktuella vart tjugonde år i södra Sverige. Värmeböljorna kommer att bli kraftigare och längre vilket ställer högre krav på samhället, både vad gäller beredskap och förebyggande åtgärder. Behovet av ett förebyggande arbete i Sverige är stort.
Högre temperaturer i staden
Bebyggda områden skapar högre temperaturer än sin omgivning. Detta beror bland annat på att stadens hårdlagda ytor absorberar mer solljus och lagrar mer värme än grönytor. Under natten avgår denna värme och höjer lufttemperaturen. Detta fenomen kallas den urbana värmeöeffekten.
Värmeböljor ökar dödsfallen sommartid
Värmeböljor är den klimateffekt som väntas få störst påverkan på människors hälsa och är den som orsakar flest dödsfall. Dödsfallen ökar ofta samma dag eller inom en till två dagar. Det gäller särskilt under de perioder när värmen är hög under hela dygnet.
Sommaren 2018 hade fler dagar än någonsin över 30 grader och är den varmaste sommaren som uppmätts sedan 1945 i Sverige. Under värmeböljan ökade dödligheten i den svenska befolkningen betydligt jämfört med tidigare somrar.
Påverkar samhället
En värmebölja kan få stor påverkan på viktiga samhällsfunktioner som exempelvis energiförsörjning, transporter och hantering av livsmedel. Långvarig värme innebär också en ökad risk för skogsbränder. Hur människor bor och möjligheten till att finna svalka i staden i form av parker, vattendrag och allmänt tillgängliga avkylda inomhusmiljöer är viktiga förhållanden för hantering av värmeböljors effekter.
Det är viktigt att även ha i åtanke att Sveriges befolkning påverkas olika under värmeböljor och att det får konsekvenser på både den fysiska och psykiska hälsan. Grupper med nedsatt förmåga att reglera kroppstemperaturen eller att reagera på risker är särskilt sårbara. Mer känsliga grupper i Sverige omfattar framförallt de äldre samt personer med vissa kroniska sjukdomar och personer som tar vissa mediciner.
Relaterade länkar till andra webbplatser
-
Beredskap för värmebölja (MSB)
Länk till annan webbplats.
-
Health effects and associated socio-economic costs of increasing temperatures and wildfires (ENBEL)
Länk till annan webbplats.
-
Råd vid mycket varmt väder (1177)
Länk till annan webbplats.
-
Råd vid värmeböljor – Till dig, dina vänner och anhöriga (Folkhälsomyndigheten)
Länk till annan webbplats.
-
Så påverkar värmen våra mjölkkor (SMHI)
Länk till annan webbplats.
-
Värmebölja (Boverket)
Länk till annan webbplats.
-
Värmebölja (SMHI)
Länk till annan webbplats.
-
Värme i praktiken: Risker och åtgärdsarbete vid höga temperaturer i fastigheter med LSS- och äldreboenden (Länsstyrelsen)
Länk till annan webbplats.
-
Värmestress i urbana inomhusmiljöer – förekomst och möjliga åtgärder i befintlig bebyggelse (Folkhälsomyndigheten)
Länk till annan webbplats.
Relaterade dokument på andra webbplatser
-
Handbok i kommunal krisberedskap, Värmeböljor och höga temperaturer (MSB)
Handbok i kommunal krisberedskap är framtaget för att vara ett stöd i kommunernas arbete med risk- och sårbarhetsanalys. Detta kapitel handlar om värmeböljor och höga temperaturer. Extrema temperaturer kan få stora konsekvenser fö...Länk till annan webbplats.
-
Klimatindikator - max-/mintemperatur (SMHI)
Liksom för medeltemperaturen visar även maximitemperaturen och minimitemperaturen en stigande trend. Intressant att notera är att minimitemperaturen i allmänhet har ökat mer än maximitemperaturen. En effekt av en stigande minimite...Länk till annan webbplats.
-
Klimatindikator - solinstrålning (SMHI)
Solinstrålning är den totala mängden solstrålning som träffar jordens markyta direkt och indirekt. Solstrålningen vid markytan har mycket stor betydelse för klimatsystemet, bland annat genom inverkan på lufttemperatur och avdunstn...Länk till annan webbplats.
-
Klimatindikator - temperatur (SMHI)
Klimatet blir allt varmare. Sedan 1988 har alla år utom två varit varmare eller mycket varmare än genomsnittet för 1961 – 1990. Uppvärmningen beror på ökade utsläpp av växthusgaser. Hur stor uppvärmningen blir, beror på hur mycket...Länk till annan webbplats.
-
Klimatindikator - värme (SMHI)
Perioder med hög värme kan ha allvarliga negativa effekter på människors hälsa. Värme kan även orsaka torka, vilket ökar risken för bränder, försämrad växtlighet och vattenbrist. Klimatindikatorn värme består av olika parametrar s...Länk till annan webbplats.
-
Klimatscenariotjänst (SMHI)
Klimatscenarierna presenteras på kartor, i diagram och som nedladdningsbara data. Genom att klicka sig fram kan man välja geografiskt område, scenario, årstid och klimatvariabel. Förklarande information om resultaten och hur de ar...Länk till annan webbplats.
-
PreventionWeb (UN Office for Disaster Risk Reduction )
Databas där publikationer och dokument kan sökas utifrån tema, olyckstyp, land och organisation.Länk till annan webbplats.
-
SCID regionala klimatscenarier (SMHI)
Högupplösta data för meteorologi och hydrologi i nutida och framtida klimat. Databasen SCID innehåller nedskalad information från regionala klimatscenarier.Länk till annan webbplats.
-
Värmekarta (MSB)
Visar vilka maximala marktemperaturer som uppmätts från satellit under sommarmånaderna 2017-2022.Länk till annan webbplats.
Relaterade exempel
-
Kartläggning visar Solnas varmaste platser – underlag för att klimatanpassa
En värmekartläggning i Solna visar var det finns risk att bli för varmt, med fokus på platser där riskgrupper som förskolebarn och äldre vistas. Mer grönska kan vara en av de viktigaste åtgärderna för att skapa svalka under värmeb... -
Ökad beredskap mot värmeböljor i Kristianstad
Höga temperaturer kommer att bli vanligare i Sverige i framtiden och varmast kommer det att bli i söder. I slutet av 2014 färdigställde därför Kristianstad kommun en beredskapsplan för hantering av värmeböljor inom vård och omsorg...
Relaterade nyheter
-
Piteå är Sveriges bästa plats att bo på när klimatet förändras
Piteå är Sveriges bästa kommun att bo i när värmeböljor, torka, översvämningar och risk för skred ökar på grund av klimatförändringar. -
Ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger ut en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Broschyren skickas ut till samtliga hushåll med start 18 november men redan nu finns den digitala versionen att ... -
Ny regional handlingsplan för klimatanpassning i Stockholms län
Klimatförändringarna märks av i allt högre utsträckning. För att samhället ska fungera även i ett förändrat klimat behöver vi stärka vår förmåga att hantera klimatförändringarnas effekter och därmed också skydda vår miljö, egendom...